Salut din nou! Astazi , in partea a doua a ghidului despre cum sa iti faci o firma de jocuri vom discuta despre restul formalitatilor initiale pe care trebuie sa le completezi pentru a intra in legalitate.
In articolul precedent am discutat despre primii pasi pe care trebuie sa ii faci, precum si lucrurile de care ai nevoie ca sa pornest formalitatile. Am trecut si prin prima vizita la firma care te ajuta cu infiintarea.
Dupa aceasta prima vizita, in caz ca ai optat pentru sediu social intr-un apartament, trebuie sa ti se dea un formular cu care te duci la presedintele de scara sau administratorul blocului in care este apartamentul, precum si toti vecinii cu pereti comuni (lateral, sus , jos, unde e cazul). Acestia trebuie sa semneze ca te lasa sa faci sediu social in firma, iar presedintele/administratorul trebuie sa stampileze cu stampila asociatiei de locatari.
Poti gasi un model de astfel de acord AICI in caz ca nu ti se da un formular.
Vizita a doua
Are loc de regula dupa o zi lucratoare de la demararea procesului de infiintare. In cadrul acestei vizite vei primi urmatoarele documente:
- Dovada de rezervare a numelui firmei
- Actul constitutiv al firmei tale in curs de infiintare (care contine si imputernicirea pentru infiintare a firmei care te ajuta)
- Formularul de mai sus pentru acordul cu asociatia de locatari (daca este cazul)
- Contractul de comodat pentru sediul social (daca este cazul) – prin acest contract ai dreptul sa iti deduci cheltuieli cu sediul social pe firma (utilitati, intretinere,etc)
Cu aceste documente te vei prezenta cit de repede poti (se poate rezolva intr-o zi totul) la:
- Administrator/vecini pentru completarea formularului de acord cu asociatia de locatari.
- Banca – pentru depunerea capitalului social (minim 200 RON)
- Birou notarial – pentru declaratii de acceptare a postului de administrator al firmei, precum si specimen de semnatura (aprox. 60 ron per administrator)
PESTE TOT AI NEVOIE DE COPII ALE BULETINELOR DE IDENTITATE ALE ASOCIATILOR
La banca
Se creaza un cont temporar de capital social in care se depune suma dorita. Acest cont nu poate fi folosit pina la infiintarea firmei, cind va fi tranformat intr-un cont normal, cum avem cu totii prin banci.
De retinut! Daca mai mult de 1 asociat in firma este o idee buna sa depui o suma usor divizibila cu numarul de parti sociale pe care le are fiecare. Sa vedem un exemplu:
Ionel si Costel se asociaza in firma. Ei decid sa aiba fiecare jumatate din partile sociale (sa le zicem 10 parti sociale de fiecare – numarul e arbitrar) . In total, cei doi au impreuna 20 de parti sociale. Daca depun 200 RON capital social, fiecare va detine 10 parti sociale a 10 lei.
Acum sa ne inchipuim ce se intimpla daca Ionel si Costel il au si pe Gigi in firma si vor sa faca totul egal.. nu mai merge 200, pentru ca nu se divide exact la trei. In acest caz o persoana cel putin va avea mai multe parti sociale decit celalalt, SAU ar fi o idee ca fiecare sa aiba 10 parti sociale de 10 lei, deci capitalul social depus va fi de 300 RON.
Banca iti va da o dovada de depunere a capitalului social
La notar
Notarii publici isi cam termina programul la ora 2 in medie. Procesul dureaza destul de putin, intre jumatate de ora si o ora.
Aici vei plati in jur de 60 ron pentru fiecare persoana care doreste sa fie administrator al firmei si vei primi doua hirtii:
- Specimenul de semnatura
- Declaratia de acceptare a postului de administrator
Ca sa recapitulam, la finalul acestui quest trebuie sa ai urmatoarele acte:
- Acordul cu asociatia de locatari (daca este cazul)
- Dovada de depunere a capitalului social (banca)
- Specimenul de semnatura pentru fiecare administrator (notar)
- Declaratia de acceptare a postului de administrator pentru fiecare persoana care va indeplini functia (notar)
Cu aceste acte te prezinti inapoi la cei care te ajuta cu firma si ii lasi sa-si manifeste magia asupra sistemului legal. Tot acum probabil va trebui sa platesti un avans pentru serviciile de infiintare, plata taxelor de infiintare, etc. E bine sa aveti cel putin 1000 RON pusi deoparte pentru treaba asta.
De aici incepe asteptarea, care poate dura oriunde intre 2 zile si o saptamana.
Ca bonus, daca aveti sigla pregatita pentru stampila , acum e momentul sa le-o lasati . Veti avea nevoie de MINIM doua stampile (cu numar unic) ale firmei. Una pentru administrator si una pentru contabil. Daca vrei mai multe, poti sa-ti faci, dar te gindesti daca vrei sa dai banii pe ele.
Vizita a treia
De regula aceasta vizita este optionala, si apare in cazul in care vreunul din documentele de la pasii precedenti nu sint OK.
In principiu daca totul merge bine, vei trece direct la pasul urmator.
Firma va deveni activa in momentul publicarii ei in Monitorul Oficial. Vei afla sigur inaintea tuturor cind s-a intimplat asta, pentru ca vei incepe sa primesti telefoane pentru oferte de servicii contabile 😉
Vizita a patra
Dupa publicarea in Monitorul Oficial, firma devine activa. Vei fi chemat de cei care se ocupa de infiintare pentru a primi restul actelor si pentru a-ti achita datoriile fata de ei. Ce trebuie sa primesti:
- Certificatul de inregistrare al firmei
- Decizia pentru dosarul de infiintare a firmei la ONRC
- Certificate constatatoare de functionare de la ONRC (nu obligatoriu)
- Stampilele
Felicitari, ai firma!
Dar distractia (si cheltuielile) de-abia acum incep.
Mai trebuie sa faci doi pasi foarte importanti inainte sa fie totul functional
- Incheierea formalitatilor cu banca
- Alegerea serviciilor de contabilitate
La banca
Te prezinti cu toate actele de mai sus pentru a transforma contul temporar de capital social in cont curent. De asemenea tot acum vei stabili cine are dreptul de semnatura in relatie cu banca , ce carduri primesti (trebuie sa ai minim unul), si toate celalalte detalii de acest gen.
Se va emite o hotarire AGA (Adunarea Generala a Asociatilor) prin care se imputernicesc toate persoanele dorite sa aiba acces la conturi. Bancile au deja formular pregatit pt acest AGA, trebuie doar sa fie prezenti toti cei cu drept de semnatura acolo.
La contabilitate
Primul pas este sa alegi o firma de contabilitate. Vei fi cautat de f multe firme din momentul in care esti publicat in monitorul oficial, deci optiuni vor fi. Ce e foarte important:
- Sa fie o firma care sa aiba cel putin un expert contabil, membru CECCAR
- Sa ofere servicii complete de contabilitate, precum si HR/payroll (adica sa te ajute si cu angajatii ,plata salariilor, protectia muncii,etc)
- Sa aiba experienta in IT
- Sa isi asume daunele produse de eventuale greseli ale lor – asta e important, pt ca daca te trezesti cu o amenda de la ANAF pt vreo eroare care nu iti apartine, sa te rezolve ei.
Ce e important, dar nu critic:
- Sa ofere servicii juridice, si ca bonus servicii juridice pentru contracte externe
Dupa ce ai ales firma, faci contractul de prestari servicii contabile, te asiguri de clauzele ce tin de daune produse din vina lor, le lasi O stampila (pentru care vei primi un proces verbal de predare/primire), si te vei duce la notar pt a imputernici contabilul sa actioneze in numele tau.
Acum ai firma functionala.
Dupa cum ziceam, distractia de-abia acum incepe. Stai pe faza pentru episodul urmator
Ti-a placut articolul ? Urmareste-ne pe Facebook /splinterdev sau Twitter @splinterteam
Comentarii recente