Dupa multa munca si transpiratie ai terminat primul tau joc. Te gindesti acum, probabil, ca ar fi o idee buna sa il si joace lumea. Sa il pui pe o platforma online de unde poate fi descarcat si de ce nu, cumparat. Asta presupune sa iti faci o firma. Cum?
In aceasta serie vom vedea care sint pasii necesari ca sa ajungi sa faci exact asta, de la primele decizii si pina la ultimele. In mare subiectele vor fi urmatoarele:
- Identitatea/marca
- Alegerea formei juridice (ne vom referi strict la SRL/SRL-D)
- Procesul de infiintare a firmei
- Lucruri obligatorii post-infiintare
- TVA/ROI Pt Uniunea Europeana
- Lucrul cu entitati din SUA si terminologie IRS
- Magazine online si taxe de dezvoltare (Appstore, Google Play, Microsoft Store)
- Alte informatii
Bun. Acum ca am facut lista, sa o luam de la capat
Identitatea
Primul pas si cel mai greu este alegerea numelui . Si ce este si mai indicat este sa ai un website pe care sa iti poti promova produsul, sa iti tii clientii in priza si in general sa proiectezi o imagine mai profesionista.
De ce spun ca e dificil acest pas? Pentru ca ideal ar fi sa ai acelasi nume (sau similar) atit la domeniu cit si la firma. Pentru asta iti faci o lista de nume si te duci pe http://whois.net si testezi daca e domeniul luat. Nu vei avea rezultate instant, dar asta te va forta sa fii o persoana creativa.
Nu uita sa incerci TLD-urile noi, care ti-ar putea da idei.
Ca o regula de baza, S.C. Danutsoft prodcomimpex SRL cu domeniul DestroyerInteractive.com nu se prea pupa.
Dupa ce reusesti sa ajungi la un rezultat satisfacator e momentul sa iti inregistrezi domeniul/ hosting. Sau, daca esti un pic rabdator mai astepti o saptamana pt a ti-l putea deconta pe firma.
Pentru domenii .com,.net si in general pentru TLD-urile clasice, domeniul poate fi luat prin site-uri specializate, cum ar fi godaddy.com , dar si prin furnizorii de hosting. Totusi nu recomand furnizorii de hosting deoarece devine mai ciudat cind iti muti hosting-ul in alta parte.
Un domeniu .com costa in medie 8-9 dolari anual, si recomand investirea intr-un serviciu de private registration. Acest serviciu este excelent daca nu vrei ca numele, adresa si datele tale de contact sa fie vizibile pt oricine iti cauta domeniul pe internet. De regula acest serviciu costa undeva intre10 si 20 usd anual.
Alegerea formei juridice
In general in Romania daca vrei sa intreprinzi activitati comerciale trebuie sa ai o forma juridica. Daca vrei sa faci asta singur poti sa optezi intre a face un PFA (persoana fizica autorizata) sau o forma de SRL. Exista multe locuri unde poti vedea avantajele si dezavantajele acestor forme si voi trece peste asta foarte repede.
In principiu PFA-ul are un mare avantaj daca nu produci nimic, si anume ca nu ai cheltuieli (cel putin deocamdata). Dezavantajele ar fi urmatoarele:
- Ai domenii de activitate putine si pt care trebuie sa prezinti certificari. Daca esti pictor si vrei sa faci pfa pe IT fara vreun document recunoscut nu poti.
- Cadrul legislativ incert vis a vis de impozitele din noul Cod Fiscal , plata CAS-ului si alte taxe.
- Raspunderea nelimitata cu bunurile aflate in proprietate. Asta inseamna ca daca la un moment dat esti dat in judecata pe pfa si pierzi, executorii iti pot lua toate bunurile personale aflate pe numele tau (casa,masina,conturi la toate bancile interne si externe) pt a plati daunele.
SRL-urile raspund doar cu patrimoniul lor ceea ce te protejeaza personal de f multe batai de cap. Pentru SRL ai nevoie de urmatoarele:
- Actul de identitate al asociatilor
- Sediu social care va fi in principiu adresa de corespondenta a firmei. Sediul social poate fi fie la cineva acasa (se prezinta actele casei si procura in cazul in care nu e casa unuia dintre asociati precum si incuviintarea vecinilor cu pereti comun in cazul apartamentelor) fie gazduit la o firma care se ocupa cu asa ceva
- Obiectul activitatii – asta spune in ce domenii are voie firma sa actioneze. O firma poate avea un obiect principal de activitate si oricite secundare, alese diN codurile CAEN. Nu sunt necesare diplome,
- Numele firmei si variante ale numelui
- Pentru SRL-D trebuie ca asociatii sa fie sub 35 de ani si sa nu fi fost asociati sau administratori la alta firma. Aceste SRL-uri au taxe reduse de infiintare precum si deverse programe guvernamentale de sustinere si dezvoltare. Deci daca te incadrezi asta e forma ideala.
Inainte de a incheia aceasta sectiune sa vedem si alte avantaje/dezavantaje ale srl-urilor.
Avantaje
- Raspunderea limitata , asa cum am scris mai sus. Asociatii si angajatii sint protejati total de forte externe
- Infiintarea rapida (in jur de o saptamana)
- Alegerea a oricite obiecte de activitate fara documente justificative
- Taxe mici – impozitele sunt foarte mici ( 3% ) in cazul in care nu sinteti platitor de tva si cifra de afaceri e sub 60000 Euro anual.
- Posibilitatea asocierii mai multor oameni
- Posibilitatea angajarii de personal
- Capital social mic (200 ron minim)
- La sfirsitul anului , la inchiderea bugetului asociatii pot scoate oricit ramane profit din firma sub forma de dividende.
- Se pot extrage fara justificare sume de bani decontate , adaugari de capital, bani veniti din utilizarea contractelor de comodat (chirii, benzina, etc)
Dezavantaje
- Cheltuieli de infiintare mai mari – aproximativ 1200 RON pt un singur asociat si 1550 pt doi asociati/administratori. Aceste cheltuieli sunt mult reduse pt SRLD
- Cheltuieli lunare cu contabilitatea 150-300 ron
- Este necesar un expert contabil sau o firma care sa aiba cel putin unul si care sa fie membra CECCAR. Daca nu ar fi vorba de tranzactii externe nu ar fi nevoie, dar pt piata externa, mai ales interactiuni cu UE, nu poti ajunge acolo fara asa ceva. Te gasesc ei oricum, e ok 🙂
Infiintarea firmei
Bun, am ajuns la partea interesanta. Pentru infiintare exista doua abordari:
- Faci totul singur (taxe,dosare , hirtii,etc) dar vei capata niste par alb si ulcer in birocratia statului
- Angajezi o firma care se ocupa cu chestia asta. Avantajul e ca ei stiu exact ce e nevoie, au toate formularele necesare, stiu oamenii si obtin totul in cam o saptamana. E nevoie de 4 vizite daca sinteti bine organizati, astfel:
- Vizita 1 – Pornirea procesului
- Vizita 2 – Banca, specimene de semnatura pentru administratori, clarificarea sediului social
- Vizita 3 – Rezolvarea eventualelor neclaritati, stampila
- Vizita 4 – Firma este activa. Felicitari!
Vizita 1
Gasiti o firma care se ocupa cu infiintari. Cautati “infiintare srl” pe google si alegeti pe cine gasiti mai convenabil in orasul dvs.
Te prezinti la respectivii cu actele si informatiile necesare:
Actul de identitate – adica buletin, carte de identitate. Poate fi folosit si pasaportul activ. Faci si multe copii xerox pt ca vor fi extrem de utile. Toata lumea vrea una.
Numele firmei in 3 variante e util pentru ca poti constata ca mai exista un Danut Prodcomimpex. Este foarte important de stiut ca nu poti avea nume de tara sau localitati in nume fara aprobarea directorului de la Registrul Comertului, deci nu va obositi. Poti cauta nume disponibile mai amatoriceste pe site-uri precum www.listafirme.ro
Obiectul activitatii atit principal cit si secundare care pot sa pice pe ce faceti.
Obiectul principal pentru o firma de jocuri este 5821 – activitati de editare jocuri pe calculator . Ca si obiecte secundare se pot adauga oricite au sens. Ce e bine de stiut e ca daca emiti vreo factura pe un obiect de activitate care nu e in lista s-ar putea sa ai probleme.
Am facut o lista cu obiecte conexe jocurilor:
- 5829 Activitati de editare a altor produse software
- 5819 Alte activitati de editare
- 4741 comert cu amanuntul al calculatoarelor, unitatilor periferice
- 6201 Activitati de realizare a softului la comanda
- 6202 activitati de consultanta IT
- 6203 activitati de management a mijloacelor de calcul
- 6209 alte activitati in tehnologia informatiei
- 6311 prelucrarea datelor, administrarewa paginilor web
- 6312 activitati ale portalurilor web
- 7120 activitati de testari si analize tehnice
- 9003 activitati de creatie artistica
Mare atentie sa stai departe de orice inseamna jocuri de noroc pt ca te ia lumea la ochi. Chiar si asa pt majoritatea angajatilor la stat jocuri de calculator inseamna “pacanele”.
Sediul social este de cele mai multe ori casa in care locuiti. Daca totusi stati in chirie trebuie sa obtineti actele unei case si o procura de la notar prin care aveti dreptul sa va faceti firma acolo. Tot pentru oameni care nu au unde sa puna firma exista servicii de gazduire de sediu social contra cost, care pot costa oriunde intre 500 si 1500 ron pe an. Firma care te ajuta cu infiintarea ar trebui sa te ajute si in aceasta privinta.
Daca totusi poti furniza actele casei, lucrurile sint mai simple. Tot ce mai trebuie este daca stai la bloc incuviintarea scrisa a presedintelui / administratorului asociatiei de locatari, stampila asociatiei precum si semnaturile vecinilor cu care aveti pereti comuni. Toate astea se obtin in pasul 2 pe un formular care ti-l furnizeaza firma care se ocupa cu infiintarea.
Mai trebuie sa stii cine va fi administratorul firmei. Administratorul este persoana cu drept de semnatura in firma. Pot fi mai multi administratori intr-o firma, inclusiv persoane care nu sint asociate (de exemplu la un moment dat se angajeaza un administrator pt ca e prea mult de lucru). De notat e ca fiecare administrator atrage un set de cheltuieli mici la partea de infiintare.
Cu toate aceste informatii esti pregatit sa dai drumul la proces. Firma care se ocupa va cere niste bani la inceput, iar suma minima e 50 ron pentru rezervarea numelui.
Mult succes! Continua spre partea a doua
Ti-a placut articolul ? Urmareste-ne pe Facebook /splinterdev sau Twitter @splinterteam